Gratis verzending vanaf €70
Gratis retour vanuit België
10% klantenkaartkorting
Specialist in broeken

Handleiding voor Ecolabels

Mode en duurzaamheid. Het laatste woord is er bijlange nog niet uit. We komen van ver maar moeten nog een heel eind. Het is natuurlijk een mastodont van een industrie die de knop aan het omdraaien is. Maar het is aan het gebeuren! We gaan hier niet opnieuw het duurzame verhaal in onze sector van naaldje tot draadje uit de doeken doen... Maar geven je iets mee waar je echt wat aan hebt!
240411 ecolabels

Greenwashing

Zoals in alle branches heb je er die het wel goed menen en anderen die zich vooral opwerpen als voorvechters van duurzaamheid, maar eigenlijk de schijn hoog houden. Daar bestaat een term voor: greenwashing: een fractie van het productieproces van kleding wordt duurzaam gemaakt, maar net dat wordt overdreven in the spotlights gezet. De echte focus bij greenwashing ligt nog altijd om zo'n groot mogelijke winst uit hun producten te halen.

Let op deze onderstaande labels, dan weet je dat het product weldegelijk voldoet aan strenge duurzame regels!

GOTS CTA

GOTS of GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD

GOTS-label is dé internationale standaard label voor organisch textiel. Het label garandeert dat de textielvezels afkomstig zijn van biologische landbouw. Tevens moet de productie op een milieuvriendelijke & sociaal verantwoorde manier gebeuren. Een product krijgt dit label niet zo maar, je moet dus voldoen aan strenge kwaliteitseisen & wordt nauw gecontroleerd.

GOTS CTA eco

EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Duurzame keuze maken? Je hoeft alleen maar op het logo met de bloem te letten. Alléén producten die voldoen aan de strenge eisen over het volledige levenscyclus, vanaf het winnen van de grondstof tot het moment waarop het product afval word, kunnen worden gecertificeerd.

GOTS CTA fai

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation is een onafhankelijke multistakeholder organisatie. Een merk met dit label garandeert dat hun producten op een eerlijke manier geproduceerd worden. Dit wil zeggen dat hun werknemers in veilige werkomgeving werken & een eerlijk loon krijgen voor hun werk. Alle merken die zich bij Fair Wear aansluiten, werken aan het implementeren van acht arbeidsnormen van Fair Wear.

Regels van het creëren van een veilige werkomgeving gaat verder dan de veiligheid van het gebouw, maar ook over geen kinderarbeid of dwangarbeid, geen discriminatie op de werkvloer, er moet geluisterd worden naar de arbeiders. Een eerlijk loon, is meer dan enkel een minimumloon of leefloon. Er moeten redelijke werktijden opgesteld worden & de arbeider moet genoeg betaald krijgen er voor. Er moet een juridisch bindende arbeidsovereenkomst, oftewel, een eerlijk en wettig contract.

De Fair Wear Foundations zorgt voor regelmatige controles om te kijken of deze regels ook effectief gerespecteerd worden.

GOTS CTA gots

Fairtrade

Trade, not aid” is een basisprincipe van Fairtrade. Fairtrade biedt een systeem dat het mogelijk maakt om internationale handel te voeren met meer rechtvaardigheid, respect en gelijkheid. Dit systeem plaatst alle betrokken actoren op gelijke voet. Eén van de eerste opdrachten van Fairtrade bestaat erin om de markt open te stellen voor gecertificeerde producenten. Een andere opdracht is bruggen slaan tussen alle spelers, om hen zo te wijzen op de uitdagingen in verband met eerlijke handel. Die zijn vandaag niet los te koppelen van de Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties (SDG's).

Slow fashion is the way to go!

Slow fashion verwijst naar een modebewustzijn en -benadering die rekening houdt met de procedures en middelen die nodig zijn om kleding te maken. Het bevordert de aankoop van kleding van hogere kwaliteit die langer meegaat, evenals een rechtvaardige behandeling van mensen, dieren en het milieu.

Winkels die elke week nieuwe collecties hebben zijn een voorbeeld van fast fashion. Deze winkels zijn uit op winst & willen zo snel mogelijk meegaan met de nieuwste trend. Ze hangen geen belang aan op welke manier de kledij gemaakt wordt of aan welke impact deze heeft op de natuur. De kwaliteit van fast fashion kledij is vaak slecht & niet functioneel, waardoor het maar een korte levensduur heeft.

Duurzame stoffen

FSC

LENZING ECOVERO

Lenzing
EcoVero is de duurzame versie van viscose. Lenzing EcoVero wordt gemaakt van houtpulp van bomen uit natuurlijk gekweekte, hernieuwbare en FSC of PEFC gecertificeerde bossen. Deze bomen groeien in Europa en de pulp wordt geproduceerd in Oostenrijk. Hierbij wordt gefocust op maximale duurzaamheid en dat is onder andere terug te zien in het ‘closed-loop’ productieproces. De chemicaliën die gebruikt worden om het hout op te lossen tot pulp worden steeds opnieuw gebruikt. Het bleken van de pulp gebeurt 100% chloorvrij en vergeleken met de productie van viscose is er sprake van 50% minder uitstoot en wordt slechts de helft van de hoeveelheid water en energie gebruikt.

EUCALYPTUS

TENCEL

Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof is gemaakt van hout, in de meeste gevallen van Eucalyptusbomen. Deze bomen hebben - vergeleken met katoen - veel minder meststoffen en pesticides nodig om te groeien. Daarnaast gebruiken Eucalyptusbomen 80% minder water dan katoen. De bomen hebben geen irrigatiesysteem nodig en het water wordt gerecycled: een closed loop system’. De chemicaliën worden opgevangen en hergebruikt.

OCEAANPLASTIEK

ECONYL

Econyl geregenereerd nylon is een product dat in 2011 is geïntroduceerd. Econyl is volledig gemaakt uit oceaan- en stortafval, zoals industrieel plastic, textielresten van kledingfabrikanten, oude tapijten en "spooknetten". Door nylon van kledij. Het voordeel van zo’n gerecycled polyester is dat het erg elastisch is, snel droogt (handig voor sport- en zwemkleding) en volledig waterdicht kan gemaakt worden voor onder andere regenjassen. Daarnaast kreukt het niet, is het vormvast en sterk.

VLAS

LINNEN

Linnen wordt gemaakt uit vlas. Mogen wij hier eventjes een beetje chauvinistisch zijn? Brooklyn is geboren in Kortrijk en die stad was eind 18° eeuw en voor een groot stuk in de 19° eeuw het episch centrum van de vlasteelt. Alles gebeurde aan de Leie, die ook wel ‘The Golden River’ werd genoemd. Linnen is één van de vezels met de laagste ecologische voetafdrukken. Voor de productie van linnen heb je minder land, water, transport (Europees), energie, pesticiden en herbiciden nodig dan voor de meeste andere stoffen. Kies dus voor linnen, je draagt het makkelijk het ganse jaar door!

Shop linnen
HENNEP

HENNEP

Hennep is een van de snelst groeiende gewassen ter wereld; het groeit twee keer zo snel als katoen. Het kan zelfs meerdere keren per jaar geoogst worden. Het gewas heeft bijna geen mest en pesticiden en weinig water nodig. De plant kan bovendien gebruikt worden als een 'schoonmaak gewas' om afvalwater te zuiveren. Hennep vind je trouwens steeds meer terug in jeans!

Shop hennep

Kies voor een duurzamer alternatief!

Het is natuurlijk een hele boterham en we begrijpen best dat het ingewikkeld is voor jou als klant . Maar met deze 4 tips in gedachten shop je voortaan met een zuiver geweten!

  • Recycleer je oude kleding of geef ze een tweede leven door ze te upcyclen.
  • Probeer je jeans zo min mogelijk te wassen & droog ze buiten. Dat verhoogt de levensduur en op die manier bespaar je water. Twee vliegen in 1 klap! (Ossengalzeep doet wonderen bij plekjes)
  • Investeer in kleding dat op een duurzame manier geproduceerd is. Memoriseer bovenstaande labels. Zo ondersteun je geen greenwashers.
  • Kies voor gerecycleerde stoffen en natuurlijke vezels met een lage ecologische voetafdruk. Check onze sustainable collectie voor dames en heren.

Betaal met Ecocheques

Wist je dat op onze items uit de duurzamere collectie een eco-sticker hebben? Al deze eco items kun je betalen met jouw ecocheques, dit helpt om jouw een duurzame beslissing te laten nemen. Meer weten? Klik hier

Gratis verzending vanaf €70
Gratis retour vanuit België
10% klantenkaartkorting
Specialist in broeken

Hulp nodig?

We helpen jou met veel plezier verder.

E-mail shop@brooklyn.be
BTW nummer BE 0412 018 089
Adres HQ Politieke Gevangenenstraat 34 8530 Harelbeke
Made by