Gratis verzending vanaf €70
Gratis retour vanuit België
10% klantenkaartkorting
Specialist in broeken

Wat is een duurzame jeans?

Ons Brooklyn-hart klopt altijd blauw voor denim! Toch worden we nóg enthousiaster van groene jeans! Ook benieuwd naar wat een jeans nu juist duurzaam maakt? Je leest het hier in deze blogpost.

Hoe wij onze jeansmerken selecteren? Ecologie speelt daarbij een belangrijke rol! Daarom vind je enkele van de meest innovatieve, duurzame jeansproducenten bij Brooklyn.
Maar wat maakt nu juist het verschil bij een duurzame jeans? We bespreken hieronder de belangrijkste factoren!

Snippers jeans

Materiaalkeuze

De eerste, bepalende stap is de materiaalkeuze. De grondstof van de jeans zal een groot deel de duurzaamheid vastleggen. Omdat het water-, land-, energie- én chemicaliënverbruik van katoen zo groot is, moeten we alternatieve grondstoffen gebruiken. Organisch of biologisch katoen en gerecycleerde katoen zijn dan ideaal!

Boeren kweken organisch katoen zonder schadelijke chemicaliën en pesticiden. Bij gerecycleerd katoen daarentegen hergebruikt men het snijafval en oude jeans. De stof wordt dan meermaals tot kleine vezels vermalen en versponnen tot de nodige draad. Aangezien de technologie grote stappen vooruit zet in het maken van sterke garen uit gerecyleerde stoffen, kan vandaag de dag een broek al voor de grote meerderheid uit zo'n gerecycleerde garen bestaan.

Wanneer niet voor katoen gekozen wordt, dienen materialen zoals hennep, lyocell & linnen ook als een goede keuze van duurzame grondstoffen. In onze duurzame blogpost vind je nog meer informatie over duurzame stoffen en leer je onze ecolabels kennen. Deze geven aan of de stof weldegelijk gecertificeerd is en dus oprecht ecologisch is.

Na de keuze van het materiaal, is het productieproces ook van uiterst belang. Volgende stappen bepalen dan ook mee de eco-score van jouw jeans.

Productieproces

Materiaal gekozen, nu tijd om je jeans te maken. Bij het maken van jeans is gigantisch veel water nodig. Slimme jeansproducenten filteren het afvalwater, zodat dit hergebruikt kan worden en de chemische stoffen niet in de natuur terechtkomen.

Een van die slimme merken is Levi's. Zij maken gebruik van waterless afwerkingstechnieken. Eén daarvan zorgt ervoor dat een 'used look' gecreëerd wordt, zonder water te gebruiken. Hoe ze dit aanpakken? Een jeans laten draaien in een droogtrommel, voorzien van schuurpapier. Et voilà, het perfecte worn-effect! Een ander voorbeeld is het gebruiken van nanoschuim of laserstralen om gebleekte jeans te verkrijgen. Deze technologie is in constante evolutie om de jeansindustrie duurzaam te maken.

Energie & CO²-uistoot

Naast het grote waterverbruik, is jeansproductie heel energie-intensief. Ook op dit vlak staan onze innovatieve merken niet stil! De pioniers in duurzame jeans, MUD jeans & Nudie Jeans, werken volledig op groene energie en kennen zo een CO²-neutraal productieproces! Ook Lee Cooper heeft als doel om tegen 2025 volledig op groene energie te werken. Armed Angels bespaart meer dan de helft van de normale uitstoot door te werken met biologisch of organisch katoen.

Afvalverwerking

Een laatste belangrijke stap is de afvalverwerking. Hoe producenten hiermee omgaan is uiterst belangrijk.

MUD jeans is de topper in het recycleren van jeans. Om dit te verwezenlijken, worden hun jeans gemaakt uit één grondstof, meestal organisch katoen. Dit maakt het recycleren van het item een stuk makkelijker.

Lee jeans kiest voor zero-waste fabrieken, met wel 95% besparing van afval. Hun virtuele ontwerpen zorgen ervoor dat 30% minder prototypes gemaakt moeten worden en dus textielafval ook vermindert.

20230119 Tips fashrevolutionworkers

Eerlijkheid duurt 't langst

Dat jeans ecologisch gemaakt kan worden is belangrijk, maar duurzaam moet ook eerlijk zijn! Nefaste praktijken zoals kinderarbeid & onveilige werkomstandigheden zijn ook belangrijk om uit te lichten. Als jouw jeans een fairtrade-label heeft, dan weet je zeker dat deze aan een eerlijk loon én in een veilige werkomgeving gemaakt is. Het merk Scotch and Soda zet zich hier ook voor in. Daarom tekenden zij een verdrag tegen mensenslavernij, aangezien dit nog steeds een groot probleem vormt in het Oosten.

Gratis verzending vanaf €70
Gratis retour vanuit België
10% klantenkaartkorting
Specialist in broeken

Hulp nodig?

We helpen jou met veel plezier verder.

E-mail shop@brooklyn.be
BTW nummer BE 0412 018 089
Adres HQ Politieke Gevangenenstraat 34 8530 Harelbeke
Made by